ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΑΠΟ MIT,HARVARD,COLUMBIA

By ΝΤΟΝΤΗΣ Φροντιστήρια 5 έτη ago
Αρχική  /  Tech & Science  /  ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΑΠΟ MIT,HARVARD,COLUMBIA

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΑΠΟ MIT,HARVARD,COLUMBIA

Ομάδα Ελλήνων φοιτητών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας σπουδαίες υποσχέσεις για το μέλλον σε παγκόσμιο διαγωνισμό Βιολογίας, με αντιπάλους φοιτητές από γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το ΜΙΤ, το Columbia και το Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Στον διαγωνισμό που έγινε στη Βοστόνη πήραν μέρος περισσότερες από 300 ομάδες από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Φάνηκε ότι κάτι καινούργιο κι ελπιδοφόρο γεννιέται στα εργαστήρια Βιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Αυτό φανερώνει η μεγάλη διάκριση που πέτυχε μια ενδεκαμελής ομάδα φοιτητών σε παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Φοιτητές των δύο Ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων βρέθηκαν «αντιμέτωποι»

Πρόκειται, όπως εξηγεί η Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ως μέλος της ομάδας και φοιτήτρια της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη στο ΔΠΘ για τον διαγωνισμό της συνθετικής βιολογίας iGEM, έναν παγκόσμιο διαγωνισμό με διοργανωτή το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης που απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, γνωστό στις ΗΠΑ ως το World Cup of Science.

«Εκεί, η ελληνική ομάδα απέσπασε χρυσό μετάλλιο καθώς και υποψηφιότητα για το Best Therapeutics Award. Ωστόσο, αποφασίσαμε να μην πάρουμε μέρος σε άλλο διαγωνισμό καθώς θέλουμε η διάκριση μας αυτή να δώσει το έναυσμα και σε άλλους φοιτητές να δημιουργήσουν τις δικές τους ομάδες και να κάνουν παρόμοιες προσπάθειες. Εμείς ζήσαμε τις στιγμές και πραγματικά τις απολαύσαμε.» εξηγεί η νεαρή φοιτήτρια σημειώνοντας πως έχουν γευτεί τη χαρά της συμμετοχής.

Μοριακός ταξινομητής σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
Η ενδεκαμελής ομάδα των νέων από την Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μάστιγα για την υγεία των πολιτών και χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο μέθοδο για τη μεταφορά ενός μοριακού «ταξινομητή» στα καρκινικά κύτταρα, η οποία βασίζεται σε γενετικά αναπρογραμματισμένα βακτήρια κατάφερε να δώσει ελπίδες ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει θεραπεία εξατομικευμένη για κάθε ασθενή, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και χωρίς τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών.

Ήταν η πρώτη φορά που πήραν μέρος στο διαγωνισμό Έλληνες φοιτητές. Την «χρυσή» ομάδα αποτελούσαν φοιτητές από:

  • το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα Τμήματα Ιατρικής (Αστέριος Αραμπατζής, Χαρίλαος Γιαννίτσης),
  • Βιολογίας (Ευγένιος Μπαλλχύσα, Θωμάς Νικολόπουλος),
  • Φυσικής (Κωνσταντίνος Ακριτίδης),
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Κωνσταντίνος Σαμαράς – Τσακίρης),
  • Πληροφορικής (Αθανάσιος Θεοχάρης, Αγγελική Παπαδημητρίου),
  • Χημικών Μηχανικών (Χαρίλαος Κωμοδρόμος, Ναυσικά Παπαϊωάννου)
  • και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής η η Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου, η εκπρόσωπος του Δ.Π.Θ.!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2018 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ

Όπως εξηγεί η κα Σανδαλτζοπούλου, η προσπάθειά τους αφορά στον σχεδιασμό βακτηρίων που περιέχουν ένα γενετικό λογικό κύκλωμα, το οποίο σχεδίασε η ομάδα, με στόχο τα βακτήρια αυτά να στοχεύουν καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και όταν εισέρχονται σε αυτά να προκαλούν την αυτοκαταστροφή των ογκοκυττάρων. Η πειραματική εφαρμογή έδειξε ότι σε συνθήκες κυτταροκαλλιέργειας τα γενετικά λογικά κυκλώματα που σχεδίασαν υπολογιστικά εμφανίζουν τη συμπεριφορά που περιμέναμε και πειραματικά με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

«Στην επιτυχία μας οδήγησε ο συνδυασμός πολλών παραγόντων. Η σύνθεση της ομάδας πάνω από όλα, δηλαδή η ποιότητα όλων των μελών της ομάδας, αλλά και το ότι αλληλοσυμπληρωνόμασταν. Επίσης, ο ενθουσιασμός να υλοποιήσουμε το «όνειρο»» δηλώνει και προσθέτει πώς με πολύ δουλειά το όνειρο έγινε ιδέες, σχέδιο, προσπάθεια και πειράματα και υπολογιστικές μετρήσεις και προσομοιώσεις. «Δεν φοβηθήκαμε τις δυσκολίες και βάλαμε υψηλούς στόχους» σημειώνει η νεαρή φοιτήτρια χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της και τη χαρά από αυτή τη συμμετοχή. Όχι άδικα, τα αποτελέσματα κρίθηκαν από επιστημονική επιτροπή 120 κριτών(!) με την ελληνική αποστολή να γυρίζει στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές της το παγκόσμιο χρυσό! Με λίγη στήριξη από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας το μέλλον αυτών των νεαρών ερευνητών είναι σίγουρα λαμπρό, σύμφωνα με την ΕΡΤ Κομοτηνής

 

Πηγή: www.ipaideia.gr

The post ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΑΠΟ MIT,HARVARD,COLUMBIA appeared first on Φροντιστήρια Ντόντης.

Powered by WPeMatico

Categories:
  Tech & Science, αλλαγες, Β Λυκείου Γενικό, Β Λυκείου Φροντιστήρια, γ λυκείου, εξετασεις, ΕΠΑ.Λ., επαλ, επιστημονκα πεδια, μαθήματα Α Λυκείου, μηχανογραφικό, ΝΤΟΝΤΗΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ, Πανελλαδικές, Πανελλαδικές 2018, πανελλήνιες, πανελλήνιες 2018, πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», Σταυρούπολη, Φροντηστηριο επιστήμες υγείας, φροντιστήηριο για βιολογία γενικής, Φροντιστήρια, Φροντιστήρια για Ιατρική, Φροντιστήρια για Φιλολογία, φροντιστηρια λυκειου θεσσαλονικη, φροντιστηριο, φροντιστήριο ανθρωπιστικών σπουδών, φροντιστηριο για α λυκειου, φροντιστήριο για αεππ, φροντιστήριο για αοθ, φροντιστήριο για αρχαία, φροντιστήριο για βιολογία, φροντιστήριο για ειδικότητες επαλ, φροντιστήριο για έκθεση, Φροντιστήριο για ΕΠΑΛ, φροντιστήριο για ιστορία, φροντιστήριο για μαθηματικά, φροντιστήριο για φροντιστήριο για λατινικά, φροντιστήριο για φυσική, φροντιστήριο για χημεία, φροντιστήριο εκπαίδευση θεωρητικό, φροντιστήριο επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής, φροντιστήριο Θεσσαλονίκης μέσης εκπαίδευσης, φροντιστήριο θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, Φροντιστήριο θετικής κατεύθυνσης, φροντιστήριο θετικών σπουδών, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης θεσσαλονίκη, φροντιστήριο οικονομικών σπουδών, φροντιστήρο Θεσσαλονίκης μέσης εκπαίδευσης, φροντιστιριο
το αρθρο κοινοποιηθηκε 0 φορες
 000