ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ 2017

By ΝΤΟΝΤΗΣ Φροντιστήρια 6 έτη agoNo Comments
Αρχική  /  Panelladikes 2017  /  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ 2017
Φροντιστήριο Θεσσαλονίκη Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικα Υπολογισμός Μορίων, Πανελλήνιες 2018, Αποτελέσματα Πανελληνίων,Βάσεις,Παλαιότερα θέματα πανελλήνιες,φροντιστήρια θεσσαλονίκης,βαθμοί πανελληνίων

Το συγκεκριμένο άρθρο αναδημοσιεύεται σε δεύτερη πανομοιότυπη έκδοση στη θέση αυτή, για πρακτικούς και τεχνικούς λόγους, αφού το προηγούμενο post συγκέντρωσε σε 2 ημέρες περισσότερα από 200 σχόλια.

Η ομάδα μας, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της για τις αναμενόμενες βάσεις των Πανελλαδικών 2017.

Είναι εύλογη η αγωνία υποψηφίων και γονέων για το που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής τόσο με το νέο όσο και με το παλαιό σύστημα αλλά θα πρέπει στη φάση αυτή οι ενδιαφερόμενοι να δείξουν υπομονή αφού οι εκτιμήσεις που παρατίθενται είναι υποκειμενικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις πραγματικές βάσεις οι οποίες θα βγουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Στη φετινή επεξεργασία, υπήρξαν πολλές ιδιαιτερότητες οι οποίες αφορούσαν σε νέα δεδομένα του συστήματος (κυρίως η αλλαγή στην κατανομή σχολών ανά πεδίο και η μη ύπαρξη υποψηφίων με το παλαιό σύστημα) και τα οποία καταβλήθηκε προσπάθεια να σταθμισθούν εκ νέου ώστε να έχουμε τη βέλτιστη προσέγγιση.

Oι αναμενόμενες βάσεις είναι προσβάσιμες μόνο μέσω της εφαρμογής “Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου”. Η διαδικασία φέτος έχει απλοποιηθεί αφού γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω κωδικού ο οποίος αποστέλλεται δωρεάν στο κινητό.

Γενικώς από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Υπάρχει φέτος ανοδική τάση στις σχολές του 1ου και 4ουΕπιστημονικού Πεδίου, μεικτή τάση στις σχολές του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου και καθοδική τάση στις αντίστοιχες του 5ου πεδίου

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν σαφέστατη άνοδο (οφείλεται κυρίως στις πολύ υψηλές επιδόσεις στα 2 βασικά μαθήματα του πεδίου), η οποία θα ξεκινήσει από λίγες δεκάδες μόρια για τις υψηλόβαθμες του πεδίου και θα καταλήξει σε αύξηση η οποία θα προσεγγίσει τα 1000 μόρια στις χαμηλόβαθμες εξ αυτών.

Ενδεικτικές αναμενόμενες βάσεις 2017 του πεδίου:

Νομική Αθήνας 18280

Νομική Θράκης 17525

Φιλολογίας Πάτρας 15637

Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας 14749

Ιστορίας Ιονίου 13221

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί η μικρότερη βάση εισαγωγής αφού στο πεδίο αυτό έχουμε θέσεις όσοι περίπου είναι και οι υποψήφιοι. Στο πεδίο αυτό καταγράφεται πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αύξηση στα χαμηλόβαθμα Πανεπιστημιακά Τμήματα και ΤΕΙ που κινούνται στην κλίμακα του 12 και κάτω. Εδώ να αναφέρουμε πως θα ακολουθήσουν δυσανάλογα ανοδική πορεία τα νέα κοινά τμήματα με το 3οπεδίο. Στην πράξη έτσι το 2ο πεδίο «χάνει» τμήματα (άρα και θέσεις εισαγωγής) προς το 3ο κυρίως πεδίο αλλά από την άλλη «κερδίζει» νέες θέσεις από τα νέα κοινά τμήματα Πληροφορικής με το 5ο πεδίο. Για το λόγο αυτό το 2ο πεδίο συνιστά ίσως τον πιο δύσκολο γρίφο του φετινού μηχανογραφικού.

 

 

 

 

Ενδεικτικές αναμενόμενες βάσεις 2017 του πεδίου:

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ 18478

Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ 17150

Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ 15743

Φυσικής ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 13813

Γεωγραφίας, Χαροκοπείου 11434

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στο 3οεπιστημονικό πεδίο (κυρίως στη Χημεία) οδηγούν σε μια πτωτική τάση των υψηλόβαθμων σχολών (με εξαίρεση τις Ιατρικές/Φαρμακευτικές όπου αναμένουμε οριακή αύξηση ολίγων μορίων, λόγω της μείωσης των θέσεων) και σε ανοδική των παραϊατρικών (στην κλίμακα του 16 και κάτω) κυρίως λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων Ανθρωπιστικών Επιστημών που διεκδικούν σημαντικό αριθμό αυτών των θέσεων.

Δυστυχώς λόγω της πληθώρας των αριστούχων, πάλι πολλοί εξ αυτών θα μείνουν εκτός της πρώτης τους επιλογής, επειδή δεν αρίστεψαν και στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας (παρόλο που στα άλλα 3 μαθήματα είχαν επίδοση από 19-20!!!).

Στα αξιοσημείωτα της φετινής χρονιάς να αναφέρουμε πως στο πεδίο αυτό θα έχουμε ασυνήθιστα χαμηλές βάσεις κυρίως λόγω των πολλών Γεωπονικών ΤΕΙ.

Ενδεικτικές αναμενόμενες βάσεις 2017 του πεδίου:

Ιατρική Αθήνας 19088

Ιατρική Θράκης 18660

Φαρμακευτική Πάτρας 18310

Βιολογίας, Κρήτης 17930

Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Θες/νίκης 16380

  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο επιβεβαιώνονται η γενικότερη αίσθηση πως η αύξηση θα είναι καθολική και σημαντική κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν στο 5ο μάθημα το οποίο «ανοίγει» το δρόμο προς τις Παιδαγωγικές Σχολές, μετά τη μεγάλη περυσινή πτώση των βάσεων στο πεδίο. Η αύξηση στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου ανεμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 2500 μόρια.

Ενδεικτικές αναμενόμενες βάσεις 2017 του πεδίου:

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπ/σης Αθήνα 15050

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπ/σης, Θεσσαλίας 13175

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπ/σης, Αιγαίου 11467

Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Ηπείρου 11024

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής η σημαντική πτώση των βάσεων (από 900 – 2000 μόρια) έχει ως αιτία τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα βαρύτητας του πεδίου τα Μαθηματικά Προσανατολισμού (στις Α.Ο.Θ. είχαμε τις χαμηλότερες επιδόσεις της τελευταίας 15ετίας).

Ενδεικτικές αναμενόμενες βάσεις 2017 του πεδίου:

Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Οικονομ. Παν. Αθήνας 15993

Οικονομικών Επιστημών, Μακεδονίας 13968

Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας Πειραιά 12322

Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας 10807

Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, Κεντρικής Μακεδονίας 6641

 

  • Αυξημένη ζήτηση αναμένεται να παρατηρηθεί φέτος στις σχολές που ανήκουν σε περισσότερα του ενός πεδία (ειδικά στα ΤΕΦΑΑ, το Χημικό, τις Γεωπονίες και στην Αστυφυλάκων-Πυροσβεστική).
  • Τέλος στα Τμήματα στα οποία απαιτείται επιπλέον εξέταση σε ειδικό μάθημα, θα παρατηρηθεί συγκράτηση της αυξητικής τάσης όπου απαιτείται εξέταση στα μουσικά και αντίστροφα απομείωση της πτωτικής τάσης όπου υπάρχει το σχέδιο. Οι ξενόγλωσσες φιλολογίες θα ακολουθήσουν την αυξητική τάση του πρώτου πεδίου (με μόνη διαφορά στις υψηλόβαθμες που απαιτείται εξέταση στο μάθημα της Αγγλικής γλώσσας).

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων πήραμε υπόψη τις φετινές επιδόσεις, τις θέσεις και στο βαθμό που ήταν εφικτό, τη ζήτηση των υποψηφίων.

Για το τελευταίο αξιοποιήθηκαν:

οι προτιμήσεις των υποψηφίων  την προηγούμενη χρονιά, τα εικονικά μηχανογραφικά που υλοποιήθηκαν μέσω του edu4u αλλά και στατιστικό δείγμα από μηχανογραφικά τα οποία συμπληρώθηκαν σε διάφορα φροντιστήρια της Ελλάδας. Να τονισθεί πως εν λόγω μελέτη δεν αποτυπώνει τις πραγματικές βάσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα βγουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αλλά προσωπικές εκτιμήσεις των μελών της ομάδας μας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ

Η στατιστική απόκλιση στις αναμενόμενες βάσεις εκτιμούμε πως θα είναι:

  • στην κλίμακα 18.000 – 20.000 μόρια: + – 0,5%
  • στην κλίμακα 15.000 – 18.000 μόρια: + – 1 %
  • στην κλίμακα 12.000 – 15.000 μόρια: + – 1,5%
  • στην κλίμακα 10.000 – 12.000 μόρια: + – 2%
  • κάτω από 10.000, η πλειοψηφία των τμημάτων θα κινηθεί στο +- 3 με 5 %

Στις Στρατιωτικές και τις σχολές με ειδικά μαθήματα αναμένονται κατά περίπτωση μεγαλύτερες αποκλίσεις, όχι όμως και στη γενική τάση την οποία περιγράφουμε.

Οι ποσοστιαίες αποκλίσεις που έχουμε δώσει δεν αφορούν σε Στρατιωτικές Σχολές ούτε σε όσες απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα.

Στις περιπτώσεις αυτές το δείγμα αραιώνει σημαντικά (με εξαίρεση τα υψηλής ζήτησης τμήματα) και με μια μικρή μεταβολή στη ζήτηση μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα (είναι πολύ διαφορετικικό το να “ζητούν” λ.χ. 100 υποψήφιοι τις 20 θέσεις από το να “ζητούν” 50 υποψήφιοι τις 10 θέσεις  (στατιστικά, η κατανομή “πυκνώνει” και μάλιστα προς τα κάτω, όσο αυξάνεται ο αριθμός ).

Το ίδιο ισχύει, όπως καταλαβαίνετε, και όταν έχουμε συνδυασμό με τις ΕΚ (ΕΚ Στρατιωτικών).

Να αναφέρουμε σχετικά με τις ΕΚ, επειδή αρκετές Στρατιωτικές Σχολές δίνουν θέση μονο στην ΕΚ β η βάση μπορεί να “παίξει” αρκετές χιλιάδες μόρια (εδώ αν βρεθεί υποψήφιος η βάση διαμορφώνεται πολύ χαμηλά ενώ αν δεν βρεθεί, το σύστημα αναζητεί υποψηφίους απο την ΕΚ α οπότε η βάση εισαγωγής ειναι λίγο πιο χαμηλά από αυτή της ΓΣ).

Καλά Αποτελέσματα σε όλους σας!

Πηγή: www.edu4u.gr

 

Categories:
  Panelladikes 2017, Ανακοινώσεις, Άρθρα Κεντρικής Σελίδας, Τελευταία Νέα
το αρθρο κοινοποιηθηκε 0 φορες
 000

Leave a Reply

Your email address will not be published.