Η σοκαριστική εικόνα μιας πολικής αρκούδας μαρτυρά το ζοφερό μέλλον της Αρκτικής

By ΝΤΟΝΤΗΣ Φροντιστήρια 6 έτη agoNo Comments
Αρχική  /  Ανακοινώσεις  /  Η σοκαριστική εικόνα μιας πολικής αρκούδας μαρτυρά το ζοφερό μέλλον της Αρκτικής
Φροντιστήριο Θεσσαλονίκη Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικα Υπολογισμός Μορίων, Πανελλήνιες 2018, Αποτελέσματα Πανελληνίων,Βάσεις,Παλαιότερα θέματα πανελλήνιες,φροντιστήρια θεσσαλονίκης,βαθμοί πανελληνίων

”Έχει καταντήσει ένα μάτσο κόκκαλα» αναφέρει ο άνθρωπος που τράβηξε τη φωτογραφία”

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει την Αρκτική. Την ώρα που η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, η Δανία (μέσω Γροιλανδίας) και ο Καναδάς ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τα «φιλέτα» που θα προκύψουν όταν λιώσουν ακόμα περισσότερο οι πάγοι (ανοίγοντας τον δρόμο για την εξόρυξη των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου), τα είδη της Άγριας Πανίδας συνεχίζουν τη δική τους άνιση -όπως φαίνεται- μάχη επιβίωσης.

Σχεδόν δύο χρόνια από τη φωτογραφία μιας πολιτικής αρκούδας που δημοσίευσε το National Geographic, μια νέα εικόνα έρχεται να αποτυπώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις δραματικές αλλαγές σε ένα εξαιρετικά «ευαίσθητο» οικοσύστημα.

”Δεν θέλαμε να πλησιάσουμε πολύ κοντά του. Δεν θέλαμε να χρησιμοποιήσει την τελευταία του σταγόνα ενέργειας, προσπαθώντας να μας αποφύγει. Του πήρε πολλή ώρα και πολλή προσπάθεια για μπορέσει να σταθεί όρθιος μόνο για να καταρρεύσει ξανά. Τον αφήσαμε. Ήταν μία από τις πιο σκληρές αποφάσεις που έχω πάρει εδώ και πολύ καιρό. Θέλω οι φωτογραφίες να διηγηθούν την ιστορία του. Θέλω να μπορέσω να πω την ιστορία του είδους του. Ήταν κάποτε μια τεράστια αρσενική πολική αρκούδα και τώρα είναι ένα μάτσο κόκαλα, έχοντας συρρικνωθεί με το δέρμα του να κρέμεται χαλαρό γύρω από τον κάποτε μεγαλοπρεπή σκελετό του» γράφει στο μήνυμά του ο φωτογράφος Πολ Νίκλεν, περιγράφοντας τη θλιβερή εικόνα της σκελετωμένης αρκούδας.”

”Σύντομα θα πεθάνει και θέλω να αναπαυθεί έχοντας ζήσει σαν υπέροχη αρκούδα. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως είναι σε αυτήν την κατάσταση ελλείψει θαλάσσιου πάγου αλλά δεν είναι μια ματιά στο μέλλον καθώς ο όγκος πάγου καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία; Ακούω πολλές προτάσεις από κόσμο που λένε “Ας πάρουμε τις πολικές αρκούδες στην Ανταρκτική οπότε να μπορούν να τρώνε πιγκουίνους” ή “Ας βάλουμε πλατφόρμες από φελιζόλ ώστε να μπορούν να είναι στον ωκεανό”. Αυτές οι προτάσεις είναι παράλογες αλλά σημαίνουν πως ο κόσμος νοιάζεται. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι πολικές αρκούδες είναι μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως και βρίσκοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» πρόσθεσε.”

Με τα επίπεδα πάγου στην Αρκτική να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο, οι πολικές αρκούδες αδυνατούν να τραφούν, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν. Τα κομμάτια πάγου είναι ζωτικής σημασίας κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μέσω αυτών μπορούν να κυνηγούν τη λεία τους (ως επί το πλείστον φώκιες) και να αποθηκεύουν λίπος για τον χειμώνα.

Πηγή: www.athensvoice.gr

Categories:
  Ανακοινώσεις, Άρθρα Κεντρικής Σελίδας, Πολιτισμός, Τελευταία Νέα
το αρθρο κοινοποιηθηκε 0 φορες
 000

Leave a Reply

Your email address will not be published.