Τι αλλάζει στην Α’ Λυκείου

By ΝΤΟΝΤΗΣ Φροντιστήρια 6 έτη agoNo Comments
Αρχική  /  Ανακοινώσεις  /  Τι αλλάζει στην Α’ Λυκείου
Ντόντης Φροντιστήριο Θεσσαλονίκη Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικα Υπολογισμός Μορίων, Πανελλήνιες 2018, Αποτελέσματα Πανελληνίων,Βάσεις,Παλαιότερα θέματα πανελλήνιες,φροντιστήρια θεσσαλονίκης,βαθμοί πανελληνίων

Αλλαγές από τη νέα σχολική χρονιά στο πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και εκείνο της Α΄ ΕΠΑΛ, ώστε να έχουν μικρές διαφορές και κοινά μαθήματα επιλογής, ανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης με αναμόρφωση της δομής της και νομοθετικές παρεμβάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε: “Οι άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου αυτή την περίοδο αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου που αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις ρυθμίσεις για τις εκλογές πρυτάνεων, την ανασύσταση του Πρυτανικού Συμβουλίου, τη δημοκρατικότερη σύνθεση της Συγκλήτου, τη θεσμοθέτηση των Ακαδημαϊκών Περιφερειακών Συμβουλίων, όπου για πρώτη φορά θα συνυπάρχουν τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της κάθε περιφέρειας σε έναν θεσμό που θα διαμορφώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εκπαιδευτικών και ερευνητικών μας ιδρυμάτων.

Σκοπός μας είναι να κανονικοποιηθεί το τοπίο στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων όσο και την αυτονομία των Πανεπιστημίων. Θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα μεταπτυχιακά όλων όσοι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια -και δεν θα μείνει έξω κανείς λόγω οικονομικών προβλημάτων”.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος είναι να γίνουν κάποιες προσαρμογές, ώστε το πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και εκείνο της Α΄ ΕΠΑΛ να έχουν μικρές διαφορές και κοινά μαθήματα επιλογής. Η λογική πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι ότι στην Α΄τάξη των δύο Λυκείων πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και στις μαθήτριες να δοκιμάσουν κάποια πεδία, ώστε να επιλέξουν με μεγαλύτερη σιγουριά την κατεύθυνση που θα δώσουν στις σπουδές τους τα δύο επόμενα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η πρόθεση να συνεχιστούν και στην Α΄ Λυκείου οι δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού που ξεκίνησαν φέτος στη Γ΄ Γυμνασίου.

Σχετικά με τα ΕΠΑΛ, η αναμόρφωση αφορά τη δομή τους, την εισαγωγή των αποφοίτων τους στα ΤΕΙ και τη θεσμοθέτηση του μεταλυκειακού έτους μαθητείας. Σε ό,τι αφορά τη δομή, υλοποιείται ένας σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο η Α΄ τάξη θα είναι ενιαία για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, στη Β΄ τάξη θα επιλέγουν έναν ευρύτερο τομέα σπουδών και στην Γ΄ θα επιλέγουν ειδικότητα. Επιπλέον διευρύνεται η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θεσμοθετείται το μεταλυκειακό έτος μαθητείας –ένα προαιρετικό έτος κατά το οποίο το σχολείο θα φροντίζει για την ομαλή ένταξη των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πηγή: www.oefe.gr

Categories:
  Ανακοινώσεις, Άρθρα Κεντρικής Σελίδας, Τελευταία Νέα
το αρθρο κοινοποιηθηκε 0 φορες
 000

Leave a Reply

Your email address will not be published.