Τι πρέπει να προσέξουν οι πρωτοετείς που ψάχνουν Φοιτιτικό σπίτι

By ΝΤΟΝΤΗΣ Φροντιστήρια 6 έτη agoNo Comments
Αρχική  /  ΑΕΙ/ΤΕΙ  /  Τι πρέπει να προσέξουν οι πρωτοετείς που ψάχνουν Φοιτιτικό σπίτι
Φροντιστήριο Θεσσαλονίκη Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικα Υπολογισμός Μορίων, Πανελλήνιες 2018, Αποτελέσματα Πανελληνίων,Βάσεις,Παλαιότερα θέματα πανελλήνιες,φροντιστήρια θεσσαλονίκης,βαθμοί πανελληνίων

Φοιτητικό Σπίτι: Να ξεκινήσουν το «κυνήγι» για την εύρεση σπιτιού από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη συμβουλεύει τους πρωτοετείς φοιτητές το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Για να ενημερωθείτε πρώτοι για την Διαδικασία Εγγραφής των Πρωτοετών Φοιτητών στις Σχολές, όλα τα νέα για τις Μετεγγραφές και Συμβουλές ενοικίασης Φοιτητικής κατοικίας πατήστε ΕΔΩ.

Το ΚΕΠΚΑ δίνει συμβουλές στους φοιτητές που «ανοίγουν καινούρια σελίδα στη ζωή τους» έχοντας πετύχει την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μακριά από την οικογενειακή εστία, ώστε η εύρεση κατοικίας να μην εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Οι υποψήφιοι ενοικιαστές κατά το ΚΕΠΚΑ πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 • Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά σε σχέση με αυτά, που βρίσκονται εκτός κέντρου.
 • Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
 • Ελέγχουμε καλά το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
 • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού. Οι υποψήφιοι ενοικιαστές πρέπει να γνωρίζουν ότι στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από τον νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
 • Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
 • Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου και αποδίδει στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
 • Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, ο υποψήφιος ενοικιαστής μπορεί να διεκδικήσει από τον ιδιοκτήτη να αναλάβει την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσουμε να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες, που θα προξενούνται στο σπίτι στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εμάς χρήσης του.
 • Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
 • Οι ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.

Στους υποψήφιους ενοικιαστές που θα αποφασίσουν να βρουν σπίτι μέσω μεσιτικών γραφείων, το ΚΕΠΚΑ συστήνει τα εξής:

 • Προσέχουμε να είναι νόμιμο
 • Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή για αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του
 • Καταβάλλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε.

Επιπλέον, το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους υποψήφιους ενοικιαστές, πριν υπογράψουν συμβόλαιο μισθώματος, να ενημερωθούν πρώτα για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγγραφές Πρωτοετών Φοιτητών 2017-2018
Πηγή: www.foititikanea.gr

Categories:
  ΑΕΙ/ΤΕΙ, Ανακοινώσεις, Άρθρα Κεντρικής Σελίδας, Τελευταία Νέα
το αρθρο κοινοποιηθηκε 0 φορες
 000

Leave a Reply

Your email address will not be published.